maandag 19 september 2011

Armoede door kanker ....

Toen ik vanmorgen  mijn post opende zaten er weer 4 rekeningen bij van het ziekenhuis ...ook dat hoort bij het ziek zijn...vorige week las ik in het tijdschrift Leven (van de VLK Vlaamse Liga Kanker) hoeveel mensen die kanker hebben in de armoede terecht komen...mensen met een laag inkomen en dan de rekeningen erbij van het ziekzijn,mensen die niet of nauwelijks verzekerd zijn omdat ze een laag inkomen hebben ...triest..om verdrietig van te worden ....het nadeel hier in Belgie is (ik weet niet of dat ook in Nederland is ) is dat je rekeningen eerst zelf moet betalen en daarna terug betaald krijgt van het ziekenfonds/verzekering/hospitaliesatieverzekering ....waar meestal 2 a 3 maanden overheen gaan voordat je het terug betaald krijgt ..kan me voorstellen dat er mensen zijn die dat dan niet kunnen betalen en in de armoede terecht komen ...want de rekeningen zijn niet mis .....(gelukkig hebben wij een goede verzekering,maar ook ik schrik telkens weer  als ik weer rekeningen krijg)

8 opmerkingen:

 1. Dat is inderdaad diep triest,al je gepeperde rekeningen eerst zelf moeten voorschieten is eigenlijk ondoenlijk alsof je al niet genoeg aan je hoofd hebt.Gelukkig is dit bij ons niet zo al wordt de zorgverzekering wel steeds duurder en er wordt steeds minder vergoed,de zorg wordt gewoon uitgekleed en de mensen met de minste draagkracht zijn de dupe.Lieve groetjes van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. It's awfull, isn't it, my dear? I can imagine what those people feel like because we both are on the same boat.
  Fortunately for us here in Portugal cancer treatment does not depend on having the means to pay the bills. Our country may not be rich and in the past governments have done many wrong things with our tax money, but the truth is public healthcare is still available and low cost for almost all... But I feel so bad for those who cannot afford it, and I so wish I could do something to help!
  Stay well, my friend!
  Love,
  Teresa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje... dat kan er dan ook nog wel bij (niet dus).
  Gelukkig is het, voor zover ik weet in Nederland beter geregeld. Met mijn verzekering krijg ik zo goed als geen enkele rekening te zien en mochten behandelingen niet vergoed worden, kun je altijd proberen via de gemeente bijzondere bijstand te krijgen als je een laag inkomen hebt (dat hoeft niet persé een uitkering te zijn). Gelukkig heb ik maar weinig zorg nodig, dus het kan best zijn dat andere mensen wel in de financiële problemen raken, maar er bestaan dus wel regelingen om het op te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb bovenstaand bericht mss verkeerd uitgelegd ...de 'grote' rekeningen worden rechtstreeks geregeld met het ziekenfonds...de rekeningen ten laste van de patient moeten we eerst zelf betalen en als je dan een verzekering/hopitalisatieverzekering hebt kun je die rekeningen terugvorderen..heb je geen verzekering of ziekenfonds dan komt dit allemaal ten laste van de patient (gelukkig heb ik een goede verzekering ....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is toch wel erg. Juist als je zo ziek bent, moet je dat er niet ook nog eens bij hebben. Wat dat betreft is het wel fijn dat (bijna) alles eerst door de zorgverzekeraar wordt betaald en pas later eventueel wordt verrekend met de verzekerde.
  Ik kan me voorstellen dat je niet vrolijk wordt van die rekeningen.
  Maar vandaag is het maandag en ben je volgens mij weer "vrij". Zijn jullie inderdaad buitenshuis wezen ontbijten?

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ontbij betreft had ik me een dag vergist , dat is morgenvroeg ....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. idd erg slecht geregeld, gelukkig wordt hier wel alles via het ziekenfonds geregeld, wel de jaarlijkse eigen bijdrage. die steeds duurder wordt. tja.. het is al erg genoeg als je ziek wordt en om dan ook nog eens belast te worden met dure rekeningen.

  geniet van morgen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik las net dat je volgens mij deze ochtend je uitje had. Ik hoop dat je een heerlijk ontbijt heb gehad.
  Ik begrijp ook niet waarom dat niet anders geregeld kan worden met die rekeningen. Door ziekte hebben mensen al veel zorgen aan hun hoofd en dan nog de zorgen er bovenop om de rekeningen te kunnen betalen. Het is eigenlijk belachelijk. Maar het vervelendste is nog dat je er eigenlijk helemaal niets tegen kunt doen.

  Groetjes, Liane

  BeantwoordenVerwijderen